Essentiële tremor afgekort ET

Iedereen kent wel die schattige aliën ET, ik kan je alvast geruststellen: jij bent geen aliën :)

Essentiële tremor afgekort ET is een neurologische aandoening waarbij iemands ledematen (handen, armen, benen, hoofd, buik of stem) gaan trillen of beven.

Vaak is er maar 1 gebied aangedaan maar soms is het een combinatie van ledematen die samen gaan beven. Ook kan er soms een verschil worden opgemerkt in de linker-of rechterhelft van het lichaam dat meer is aangedaan.

De tremor is fijn en heeft een hoge frequentie tussen de 4-12 bewegingen per sec.
Het is een progressieve ziekte m.a.w. het wordt vaak erger met het ouder worden.
Wat maakt dat dagelijkse taken zoals eten, schrijven, pc-en smartphone gebruik, tandenpoetsen of make-up aanbrengen lastiger worden.

Voorheen werd er in de literatuur wel eens vermeld dat essentiële tremor een typische ouderdomskwaal is, meest voorkomend bij mensen ouder dan 65 jaar.
Maar ook volwassenen jonger dan 65, adolescenten en zelfs kinderen kunnen een ET hebben. Op essentiële tremor staat helemaal geen leeftijd. Het komt even vaak voor bij mannen als vrouwen.

Essentiële tremor wordt ondertussen door onderzoekers gezien als een containerbegrip, waar verschillende soorten tremoren achter schuilgaan.
Sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van trillende handen als ze een kopje koffie naar de mond brengen, anderen hebben alleen last van een trillend hoofd.
Dit bemoeilijkt het onderzoek om tot een behandeling te komen die succesvol is voor iedereen die kampt met een essentiële tremor.

Enkele bekende mensen met een essentiële tremor: Jill Sobule, Ozzy Osbourne, Brad Carter, Eddie Adcock, Jack Higgins en Jacob "Shakey Jakey" Butler.