Welke chirurgische behandelingen zijn mogelijk bij essentiële tremor?

Personen die kampen met een ernstige essentiële tremor en die niet geholpen kunnen worden met medicijnen of te veel last hebben van de bijwerkingen kunnen baat hebben bij chirurgische behandelingen.

 • Thalamotomie: tijdens een hersenoperatie wordt de thalamus aan 1 kant van de hersenen uitgeschakeld. De procedure blijkt succesvol maar is niet zonder risico's. Er kan een bloeding ontstaan in de hersenen en er kunnen bijwerkingen optreden zoals spierzwakte en spraakproblemen.
   
 • DBS of diepe hersenstimulatie: hierbij worden elektroden tijdens een hersenoperatie in het gebied van de hersenen ingebracht dat verantwoordelijk is voor de tremor. Deze elektrodes worden dan verbonden met een neurostimulator die onder de huid wordt ingepland ter hoogte van de borstkas.
  Deze neurostimulator is te vergelijken met een pacemaker en stuurt electrische impulsen naar de ingeplante electrodes in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de tremor.
  Ook al wordt de DBS methode als zeer succesvol omschreven, is de grootste uitdaging nog steeds om de juiste afstelling te vinden.
  Hopelijk komt hier een einde aan met de nieuwe generatie DBS toestellen, zoals het Activa PC + S systeem van het bedrijf  Medtronic .
  Dit apparaat zal hersenactiviteit waarnemen + opnemen en tegelijkertijd de symptomen van de tremor behandelen (zoals de huidige DBS toestellen).
  De hoop is dat het nieuw DBS systeem en wat artsen ervan leren, uiteindelijk zal leiden tot de ontwikkeling van een behandelplan. Dat zich automatisch kan aanpassen om aan de veranderende behoeften van de patiënt te voldoen.
  Momenteel past medisch personeel de instellingen van de diepe hersenstimulatie toestellen nog handmatig aan.
 • MR-geleide focused ultrasound (MRgFUS): revolutionaire nieuwe methode die wordt gezien als DBS zonder snijden. Met deze methode worden ultrasone geluidsgolven (gefocuste ultrasound) gericht op het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de tremor.
  De patiënt neemt plaats in het MRI apparaat en krijgt een helm opgezet waarlangs de ultrasone geluidsgolven worden gericht op het juiste hersengebied. Met behulp van MRI scans zal het mappen van de hersenen worden uitgevoerd, zodat het hersengebied dat de tremor veroorzaakt in kaart wordt gebracht.
  De patiënt is gedurende de gehele procedure bij bewustzijn en communiceert met de onderzoekers die zich in een aparte controlekamer bevinden.
  Onmiddelijk na afloop kan het klinisch effect van de therapie geëvalueerd worden.
  Het Israëlische bedrijf INSIGHTEC, de pionier inzake focused utrasound behandeling (MRgFUS) ontwikkelde het Exablate Neuro systeem, dat in juli 2016 in de VS de goedkeuring van de FDA ontving als nieuwe behandelingsvorm voor essentiële tremor. De behandeling die de naam Neuravive kreeg, vermindert de tremor die het meest dominant aanwezig is.
   
 • Gamma Knife behandeling: hiermee kan door middel van een gerichte straling van 192 stralenbundeltjes, die op één punt samenkomen, het gebied van de hersenen bestraald worden dat verantwoordelijk is voor het trillen.
  Zonder dat er gesneden moet worden.
  Mogelijke bijwerkingen zijn spraakproblemen of ledematen die niet zo goed functioneren als voorheen.
  Tijdens de procedure krijgt de patiënt een licht kalmerend middel waarna een lichtgewicht metalen frame op zijn hoofd word geplaatst.
  Dit frame wordt met 4 schroeven en onder plaatselijke verdoving stevig vastgezet. Nadat het frame geplaatst is wordt er een perspex kubus op bevestigd. Via deze kubus wordt de anatomische vorm van het hoofd gemeten en berekend.
  Hierna word het frame vastgemaakt aan de behandeltafel en wordt de patiënt in het Gamma Knife bestralingstoestel geschoven. Waardoor de thalamus zich in het midden van het apparaat bevindt.
  Vervolgens wordt aan de hand van een MRI-scan en een angiogram (foto’s van de bloedvaten) een behandelingsplan opgesteld.
  De patiënt mag zoals tijdens een andere MRI-scan naar muziek luisteren, om de kloppende geluiden van het MRI-toestel te maskeren.
  De procedure duurt ongeveer 2 uur.
  Gamma Knife behandeling kan iemands tremor vrijwel volledig stoppen, maar patiënten kunnen eventueel in een later stadium meer tremor ontwikkelen.
   
 • Transcraniële magnetische stimulatie (TMS): hierbij wordt een sterke electrische stroom door een spoel van koperdraad gevoerd boven het hoofd van een patiënt. Dit veroorzaakt een magneetveld dat makkelijk door het hoofd van de patiënt gaat. Met dit magneetveld worden neuronen actief in de hersenen, zodat de hersenactiviteit tijdelijk verstoord kan worden.
  In Parijs hebben onderzoekers gedurende 3 jaar onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van TMS bij personen met een essentiële tremor.
  De resultaten waren van die aard dat bij 60 tot 70% van de proefpersonen een reductie (vermindering) optradt van hun tremoren.
  Zonder operatie, zonder snijden en met bijna geen bijwerkingen.