Essentiële tremor: de symptomen ? 

Het ritmisch schudden of beven van ledematen is kenmerkend voor essentiële tremor.

In tegenstelling tot de ziekte van Parkinson (rusttremor) kenmerkt essentiële tremor zich voornamelijk als actietremor of intentietremor. De tremor komt dus enkel opzetten bij het uitvoeren van handelingen.

Bijvoorbeeld een kopje koffie naar de mond brengen, make-up aanbrengen,  schrijven met een pen  ,  smartphone gebruik  of het betalen met een bankkaart aan de kassa. Bij sommige mensen ontstaat er gaandeweg naast de actietremor ook een rusttremor.

Essentiële tremor kenmerkt zich ook als houdingstremor. Bijvoorbeeld het trillen met gestrekte armen.

Angst, stress, vermoeidheid, hongergevoel, lage temperaturen, hoge temperaturen en zelfs bij dames hun maandstonden kunnen de tremor verergeren.

Trilfobie

Soms krijgen mensen die kampen met een essentiële tremor de diagnose sociaal angstig of trilfobie. En worden zo verkeerd gediagnoticeerd zodat ze niet meteen de juiste behandeling krijgen, met alle gevolgen van dien.

Stress en angst kunnen iemands tremor verergeren, maar zijn niet de hoofdreden waarom iemand met een essentiële tremor trilt.

Sommigen ontwikkelen een sociale fobie omdat ze zich gaan schamen voor het trillen in het openbaar of voor de reacties van hun omgeving (werk, hobby's).
Bij nog anderen kan dit leiden tot het verliezen van hun baan of een situatie waarbij iemand zich helemaal terugtrekt uit de samenleving.

Essentiële tremor heeft op die manier een grote inpact op iemands leven en kan dus mogelijks een handicap zijn voor die persoon zijn sociaal welbevinden.