Wie last heeft van bevende handen, kan ondersteuning vinden in tal van hulpmiddelen.
Tremorinfo.be biedt deze hulpmiddelen niet zelf aan, de aanbieders zijn te vinden onder de bijgevoegde links.

Eten

Credit Sup-productsDe S’up is een lepel die speciaal ontworpen werd voor mensen die last hebben van bevende handen. Het apart design werd bedacht door Grant die zelf aan een hersenverlamming lijdt. Grant vertelt ronduit over het design en hoe de S'up tot stand kwam. Als je eet met een gewone lepel, neem je voedsel met de bovenlip/tanden van de lepel. Met de S’up maak je eerder een drinkende beweging om het voedsel naar je mond te brengen. De lepel is vervaardigd uit plastic en is vaatwas vriendelijk.
Te vinden bij sup-products
 
De Steady Spoon, vrij vertaald stabiele lepel is een handig hulpmiddel voor mensen die last hebben van bevende handen. En doet net datgene, zoals zijn naam al onthult.
De lepel blijft horizontaal stabiel d.m.v. een tegengewicht, zelfs tijdens heftig trillen. Het filmpje is alvast veelbelovend.
 
Te vinden bij Bol.com
 

Het bedrijf Lift Laps ontwikkelde de Liftware lepel voor mensen die last hebben van bevende handen. In het handvat zitten sensoren die elke beweging meten en een mini-computer die eetbewegingen onderscheidt van tremoren.
Bij detectie van tremoren zal de mini-computer 2 motoren in het handvat aansturen om te bewegen in de tegenovergestelde bewegingsrichting van de tremor. Waarmee volgens het bedrijf Lift Laps een tremorreductie optreedt tot wel 70%. Aangezien de technologie in het handvat zit, kunnen mensen gebruik maken van verschillende opzetstukken. Naast de gewone lepel zijn ook de soeplepel en vork beschikbaar. Recent kwam het bedrijf met een 2de ontwerp lepel: Level

Meer info: Lift Laps
!!!!! Voorlopig wordt de Liftware lepel enkel geleverd in de VS, Canada en Japan. Geen verzending naar Europa mogelijk !!!!!


Het in China gevestigde GYENNO Technologies lanceert met de Smart lepel en de Smart vork, nieuwe hulpmiddelen die mensen met een tremor verlichting bieden tijdens het eten. Ze bevatten geavanceerde technologie die leren van de frequentie van de trillingen, zodat de gebruiker minder last heeft van het beven tijdens het eten.
De gebruikte technologie lijkt sterk op deze van Lift Laps.

Toch maakt GYENNO zich sterk dat de Smart lepel en Smart vork geavanceerder zijn dan deze van lift Laps.
Zo verzamelen deze van GYENNO gegevens over de tremoren en bewaren die in de cloud, zodat er geleerd kan worden van de tremor.
Hiermee verbetert het algoritme en wordt het tegengaan van de trillingen op termijn effectiever. Ook kunnen de bewaarde gegevens, worden gedeeld met eventuele onderzoekers.
GYENNO’s hulpmiddelen bieden een tremor reductie van 85%, in vergelijking met deze van Lift Laps die 'slechts' 75% tremor reductie bieden.

Meer info: GYENNO 
Te vinden bij Amazon (levering naar België is mogelijk)

 

Het 170g verzwaard bestek van Good Grips kan een hulp zijn voor mensen die last hebben van een tremor. De handvaten zijn met 3,5 cm verdikt voor een optimale grip en houvast. Het bestek bevat een eetlepel, een meseen vork, een soeplepel en eetlepel. Opvallend: het bestek in elke gewenste hoek gebogen worden en is bijgevolg geschikt voor links - als rechtshandigen. 
Drinken

De HandSteady is een hulpmiddel waarmee je zonder te morsen kunt genieten van een kopje koffie of thee. Het oor van de mok beweegt in elke draaihoek. Hiermee kan ook iemand met trillende handen morsvrij drinken. Deze vrouw vertelt meer over haar ervaring met de mok.
Te vinden bij HandSteady


Deze Kangaroo-cup werd bedacht en ontworpen door een meisje van 11 jaar die haar opa met de ziekte van Parkinson wou helpen, zodat hij niet langer zijn drankjes morste. De Kangaroo-cup is vervaardigd uit BPA-vrij plastic, onbreekbaar en gemakkelijk te stapelen. Deze mok is een handig hulpmiddel voor mensen die last hebben van een tremor. Maar leent zich ook prima uit voor picknicks omwille van zijn stabiliteit op een ongelijke ondergrond zoals gras. De verhoogde voet maakt dat er zelfs geen nood is aan onderzetters.
De Kangaroo-cup is verkrijgbaar in verschillende kleuren en te vinden via Imagoroo


Het kan lastig zijn om met een tremor te drinken uit een wijnglas. De Vino2Go kan hierin een handig hulpmiddel zijn. Het is een drinkbeker dat perfect een wijnglas omsluit.
De Vino2Go is vervaardigt uit BPA-vrij plastic met een dubbele wand, waarmee jouw drankje extra koel blijft.
Te vinden bij Amazon


De Mighty Mug is een thermosbeker die zich niet laat omverduwen. Super handig voor wie eerder al eens koffie morste aan zijn bureau of pc. Deze thermosbeker maakt gebruik van Smart Grip, een nieuw gepatenteerd technologie die voorkomt dat de beker omvalt, wanneer je hem per ongeluk zou omstoten. Met de beker op een gladde, vlakke en solide ondergrond te plaatsen, hecht de Mighty Mug zich via een zuignap stevig vast aan het oppervlak. Hierdoor wordt een krachtig luchtvacuüm gecreëerd waarmee de beker stoten uit verschillende hoeken kan trotseren.De Smart Grip technologie laat enkel los wanneer je de beker bovenaan vasthoudt en optilt. Enkele mensen over de Mighty Mug.

Verder is de Mighty Mug:
• vervaardigd uit BPA-vrij plastic
• vervaardigd uit isolerend materiaal
• voorzien van lekvrije afsluiting, handig tijdens transport
• vaatwasmachine bestendig
• niet geschikt voor de microgolf of diepvries
• verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen

Te vinden bij AmazonSchrijven

Pen Again is een pen met een ergonomisch ontwerp dat zich aanpast aan de vorm van uw hand. In tegenstelling tot een traditionele pen waarbij de grip van uw hand belangrijk is om te kunnen schrijven, kan je met de Y-vorm van de Pen Again jouw hand laten rusten.
Het gewicht van je hand zorgt voor voldoende druk om te kunnen schrijven.
De Pen Again is navulbaar, geschikt voor links als rechtshandigen en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Te vinden bij Bol.com Lopen

Wandelen met een mok/kop gevuld met koffie of thee kan zonder te morsen soms erg lastig zijn. De SpillNot kan hierin een handig hulpmiddel zijn, want het maakt morsen tijdens het wandelen alvast onmogelijk. Met de magie van de fysica meer bepaald de wet van de zwaartekracht wordt de inhoud van de mok/kop op zijn plaats gehouden. Je draagt het hulpmiddel aan het lintje met 1 vinger en stelt jou in staat dingen te doen die je zelf voor onmogelijk achtte.
Lopen, zwieren, de trap oplopen, het kan allemaal. En dit alles zonder te morsen.

Te vinden bij spillnotkopen
BalanceWear is een hulpmiddel dat helpt bij het bewaren van het evenwicht. Dit maakt de BalanceWear een handige toepassing voor mensen die last hebben van een onzekere wandel door trillingen in het lichaam. Het is een vest waar een therapeut op strategische plaatsen zeer lichte gewichten aan toevoegt, zodat de stabiliteit van je romp verandert. Jouw lichaam zal met meer coördinatie en controle bewegen eens de balans verbeterd is. Een vrouw vertelt er meer over. Elke BalanceWear vest wordt op maat aangemeten bij een erkend (BalanceWear) fysio therapeut
Aangezien het aanmeten uitsluitend bij deze erkende fysio therapeuten in de VS kan, is de BalanceWear alleen beschikbaar voor mensen die naar de VS afreizen.Aankleden


De knopenhaak is een handig hulpmiddel om het dichtknopen van een overhemd eenvoudiger te maken. Geen gedoe meer met die te kleine knoopjes. Aan de andere zijde zit tevens een rits opener en sluiter.  

Het handvat is robuust en shockabsorberend.
 

Te vinden bij  Bol.com 

PC/muis

Steady Mouse is gratis software die al dateert van 2005 en werd ontwikkeld ter ondersteuning van mensen die kampen met een handtremor.  Deze software is compatibel met Windows 7 64-bit, Windows 7 32-bit en Vista.
Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe update; een betalend versie.

Meer info: Steady Mouse
 

De Bigtrack is een trackball voor mensen die omwille van hun tremor geen pc-muis meer kunnen gebruiken. De Bigtrack ball is robuust gebouwd en vereist minder fijn motorische controle dan een standaard trackball. je kan de knopppen zelfs met de voeten of met andere lichaamsdelen bedienen.
De Bigtrack bestaat uit een grote, heldere gele bal die soepel rolt en twee grote knoppen overeenkomstig met de linker en rechter knoppen van een standaard muis.
Is compatibel met PC en Mac en voorzien van PS/2 en USB aansluitingskabel.

Te vinden bij Amazon

Type software

Voice Finger is spraakherkenning software dat je in staat stelt om via jow stem een pc-muis en het toetsenbord te besturen.
Met andere spraakherkenning software kan je vaak alleen een gewone muisklik uitvoeren. Met Voice Finger kan je alle muisklikken uitvoeren, zowel dubbel muisklikken, midden-, linker- als rechter muisklikken.
Het toetsenbord is eveneens via de stem te bedienen.
Via korte commando's navigeer je met de cursor en selecteer je toetsen.
Voice Finger is compatibel met Windows Vista, Windows 7 en Windows 8.
De demoversie kan je gratis downloaden, de volledige versie is betalend.

Apps die het typen op een smartphone of tablet gemakkelijker maken, kan je vinden op bij tremor apps


Boeken

Er verscheen al heel wat literatuur over essentiële tremor. Tot op heden uitsluitend Engelse boeken met geen vertaling naar het Nederlands.

Hopelijk komt hier verandering in naar de toekomst. Enkele interessante boeken zijn:

A Faded Cottage werd geschreven door Diann Shaddox, die zelf een essentiële tremor heeft.

Haar boek vertelt het fictieve verhaal van een succesvolle artiest die omwille van zijn essentiële tremor een teruggetrokken bestaan leeft in een huisje aan de kust van Zuid-Carolina en daar zijn liefde vindt.

Te vinden bij Bol.com en Amazon

Tevens verkrijgbaar als e-book
Dit boek werd geschreven door 2 artsen: een geneticus die zelf last heeft van een essentiële tremor en een specialist in bewegingsaandoeningen.
Ze gaan dieper in hoe de diagnose van ET tot stand zou moeten komen. Tevens wordt besproken wie een ET krijgt, de oorzaken en welke de huidige behandelopties zijn.
Het e-book bevat ook advies hoe om te gaan met de sociale beperking die een essentiële tremor kan geven.

Te vinden bij Bol.com
Tevens verkrijgbaar als e-bookSandy K, de auteur van dit boek heeft sinds haar 14de last van een essentiële tremor.
Tijdens haar tienerjaren verstopte ze de tremor door haar handen steeds in haar zakken te steken. Ze vermeed vrijwel alle sociale situaties met betrekking tot eten in het openbaar. Sandy was zich in haar tienerjaren niet bewust dat er nog zoveel anderen last hebben van een essentiële tremor. Pas in 1999 toen Sandy een bijeenkomst van mensen met een essentiële tremor bijwoonde, kwam ze tot de vaststelling dat ze niet alleen was in haar strijd.
Waarna ze besloot I Can't stop shaking te schrijven.
Het boek bevat boordevol tips hoe u kan omgaan met alledaagse zaken, zoals eten, schrijven en betalen met een pinpas.
                                               Te vinden bij Bol.com 
 
 
Het 280 pagina's tellende boek Natural Remedies for Essential Tremor is een zeer gedetailleerd werk over essentiële tremor. 
De auteur belicht de aandoening en zijn behandelingsmethodes en gaat dieper in op heel wat mogelijke natuurlijke behandelingen.
Mineralen, vitamines en kruiden die verlichting kunnen bieden om het trillen te verminderen.
 
Te vinden bij Bol.com