Beven in de supermarkt

18-07-2015 13:19

Je kent het vast wel.
De koelkast en voorraad kasten zijn helemaal leeg, je probeert het nog even uit te stellen...

Maar er is geen ontkomen meer aan.

Je moet naar de supermarkt.

Wat voor menig persoon eerder een banaliteit is, kan voor iemand die trilt een hele onderneming zijn, waar een grondige planning aan vooraf gaat.

Vragen als ga ik net voor sluitingstijd of als de winkel net open is  komen wellicht dicht in de buurt van iemand die een hold-up beraamt. Maar zijn bittere ernst voor iemand die trilt en de blikken van zijn winkelende medemensen moet trotseren.

Sommigen negeren mij met me niet aan te kijken. Anderen staren mij aan. Ik weet niet wat ik het ergste vind.

Sommigen negeren mij met me niet aan te kijken. Anderen staren mij aan. Ik weet niet wat ik het ergste vind.

Ik deed mijn boodschappen altijd voor een hele maand. Dan was het alweer achter de rug. De grootste beloning vond ik nadien in de aanschouwing van mijn goed gevulde ijskast.

Soms betrap ik me er zelfs op dat ik dat beeld van die goed gevulde ijskast in mijn hoofd prent wanneer ik tijdens het winkelen zin heb om gewoon terug naar buiten te lopen.

Dit is een handige tip op momenten dat je het moeilijk hebt.
Probeer jouw gedachten te focussen op het resultaat: die heerlijke maaltijd die je straks kunt klaarmaken.

Maar ik heb ook enkele andere dingen geleerd die ik graag met jou deel.
Ik leerde bijvoorbeeld dat ik vooral overbewust ben van mijn tremor.

 Ik ging er automatisch van uit dat alle mensen mij zouden aanstaren. Maar je moet er eens op letten hoe weinig mensen bewust aanwezig zijn als ze in de supermarkt aan het winkelen zijn.

Ze zijn bijna allemaal in gedachten verzonken, bezig met hun eigen problemen, met hun eigen planning terwijl ze hun boodschappenlijstje afwerken.

Ze zijn bijna allemaal in gedachten verzonken, bezig met hun eigen problemen, met hun eigen planning terwijl ze hun boodschappenlijstje afwerken.


Toen ik dit besefte ging ik mij veel minder storen aan het idee dat ze mij zouden aanstaren.

Er zijn inderdaad types die jou aanstaren. Maar de blik van deze mensen spiegel ik, zodat ze er meestal heel snel vandoor gaan.

En dan komt het moment dat het boodschappenlijstje in de winkelkar ligt en je naar de kassa moet.

Dit vind ik zelf het meest lastige van het winkelen, omdat je dan in de spotlight komt te staan met een rij wachtenden achter u.

Wat mij hier helpt, is dat ik mezelf positioneer tussen de kassaband en het karretje. Op deze manier sta ik met mijn rug naar de rij wachtenden en kan ik mezelf maximaal concentreren om de inhoud van mijn winkelkarretje op de kassaband te plaatsen.

Ohja, voor ik het vergeet, ik heb geen fobie om naar de supermarkt te gaan.
Omdat ik vaak heel erg tril aan de kassa, werd ik door enkele therapeuten gediagnoticeerd als iemand met trilangst (een sociale fobie)

Niets is minder waar, de echte reden heb ik zelf achterhaald. Aan de kassa, neem ik de winkelwaren uit mijn winkelkarretje en leg deze op de kassaband.

Met mij te buigen en opnieuw recht te staan, beweeg ik dan met een schokkende beweging. Daar komt geen enkel gevoel van angst aan te pas.

Als de kassière mijn boodschappen scant, zet ik mij tussen het karretje en het uiteinde van de kassaband.

En blijf ik in een gebogen houding staan om de gescande boodschappen in het winkelkarretje te leggen. Op deze manier heb ik geen last van de schokkende beweging terwijl ik gebogen mijn winkelkarretje opnieuw vul.

Bij het afrekenen aan de kassa, voorzag ik eerder steeds cash. Maar met maaltijdcheques kaarten kan je even snel als makkelijk met OK te drukken betalen.

Mensen die boodschappen doen maar niets vinden, kunnen tegenwoordig ook online terecht.
Verschillende supermarktketens bieden nu al de service van online boodschappen doen aan.

Lekker gemakkelijk, je selecteert gewoon de dag en het afhaalpunt. Met enkele muisklikken vul je het digitaal winkelmandje. Vervolgens betaal je online of in de winkel bij het afhaalpunt.
Op deze manier ben je vaak ook nog eens verlost van die rij wachtenden die achteraan staan.

Toch kan ik het iedereen aanbevelen om gewoon zelf naar de winkel te blijven gaan.
je zal merken dat je met de hierboven beschreven tips meteen aan de slag kunt. 

Eet smakelijk !