Tips om succesvol een sollicitatiegesprek te voeren wanneer u trilt.

04-07-2015 00:16

Solliciteren is iets wat bij de meeste mensen meer spanning oproept dan normaal. Voor mensen die kampen met een essentiële tremor is spanning iets wat we liever kwijt dan rijk zijn. Want deze spanning zorgt er voor dat onze tremor vele malen erger wordt.

Dus dacht ik altijd: laat mij dan maar zo ontspannen mogelijk blijven.

Maar je raadt het al, dat lukte dus nooit.
Want elke keer ik in mijn hoofd bezig was: "ik mag niet zenuwachtig zijn, ik mag niet zenuwachtig zijn" ging ik mij net ... heel zenuwachtig voelen.

Om die reden heb ik er jaren tegenop gezien om sollicitatiegesprekken te voeren. Ik nam rotbaantjes aan die helemaal geen sollicitatiegesprek hoefden. Tot ik voor mezelf besefte dat ik het al die tijd verkeerd had aangepakt. Aanvaarden dat de tremor aanwezig is en al de rest gewoon loslaten, leek een betere oplossing te zijn.

En zo leerde ik doorheen verschillende sollicitatiegesprekken nog enkele andere zaken die ik jullie graag als tips meegeef.

 1. Wanneer jouw tremor heel duidelijk aanwezig is, kan je kort vooraf het gesprek aangeven dat je last hebt van een tremor. Zodoende kan de interviewer/recruiter jou beoordelen op wat echt aanbelangt: je cv en de competenties die je bezit.
   
 2. Vermijdt een al te medische beschrijving van jouw tremor. Licht het kort toe in je eigen bewoording. Anders gaat het hele gesprek over jouw tremor.
   
 3. Gebruik humor en breng het gesprek zelf terug naar je sollicitatie. Dat is immers de reden van het gesprek. Zo zal de interviewer zelf niet meer terug komen op jouw tremor.
   
 4. En bedenk voor jezelf steeds het volgende: "ook al heb je een tremor, je bezit vast een aantal kwaliteiten die van meerwaarde zijn voor het bedrijf waarbij je solliciteert." Het is zaak om deze kwaliteiten extra in de verf te durven zetten.

  Alvast veel succes met het sollicitatiegesprek naar jouw droombaan!